Home > Novosti > Održana četiri studijska putovanja u organizaciji LAG-a Gorski kotar na području PGŽ, 24., 25., 27. i 28.03.2025.

Održana četiri studijska putovanja u organizaciji LAG-a Gorski kotar na području PGŽ, 24., 25., 27. i 28.03.2025.

Održana četiri studijska putovanja u organizaciji LAG-a Gorski kotar na području PGŽ, 24., 25., 27. i 28.03.2025.

LAG Gorski kotar je u sklopu međuteritorijalnog projekta suradnje „KuHaČa“ – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije, sa LAG-ovima sa područja PGŽ, organizirao studijska putovanja po područjima koja su pokrivena obuhvatom LAG partnera.

Tako je prvog dana bilo organizirano studijsko putovanje u Gorskom kotaru.

Dan smo započeli u Popovićevu mlinu, autentičnom mjestu s bogatom poviješću, a gdje se može osjetiti duh tradicije i zanatskog umijeća koji se prenosi generacijama. Uz stručno vodstvo otkrili smo više o načinu mljevenja žitarica i važnosti mlina u životu jedne goranske tradicionalne obitelji. Mlin ove godine slavi 100-tu obljetnicu svog postojanja. U Popovićevu mlinu smo se imali prilike družiti i sa OPG-om Mrvoš, ujedno i članom LAG-a Gorski kotar, koji je predstavio rad svoje sirane, a kušati smo mogli njihove proizvode te saznati sve o načinima njihove proizvodnje.

Put dalje vodio nas u Brod na Kupu i Kaštel Zrinskih te učeničku zadrugu “Bobovac”. Kaštel Zrinski je povijesna tvrđava koja priča priču o moćnoj plemićkoj obitelji. U sklopu Kaštela obišli smo i Interpretacijski centar „Putovima Frankopana“ gdje su svi sudionici kroz multimedijalne sadržaje i zanimljive izloške mogli zaviriti u prošlost i upoznati se sa nasljeđem kojeg su Zrinski i Frankopani ostavili iza sebe.  Dio posjeta uključivao je i razgled Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“. Druženje smo nastavili posjetom OŠ Frana Krste Frankopana i Učeničke zadruge „Bobovac“ gdje smo mogli vidjeti kreativne radove i čuti više o njihovom radu te projektima koje provode. Također, predstavljeni su radovi koji čuvaju i razvijaju lokalnu tradiciju kroz rukotvorine, suvenire i prehrambene proizvode.

Nakon toga smo posjetili obrt Kotač i Kuću prirode, gdje nam je simpatični domaćin, g. Vid Arbanas više rekao o goranskom ljekovitom bilju i alkoholnih pićima te likerima koje proizvodi. Degustirani su domaći likeri i rakije te smo naučili više o procesu izrade ovih autentičnih pića.

Drugi dan studijskih putovanja proveli smo na otoku Krku. U prostorima DUBoak-a predstavljen je rad plantaže Kusshh. To je jedinstveno imanje smješteno u prirodnom krajoliku. Vlasnica imanja, gđa. Monika Kovač ispričala nam je priču kako je sve počelo, koja je geolokacija plantaže, na koji način su kreirani njihovi brandovi te koji su im planovi za budućnost. Kušati smo mogli i aromatične keksiće od lavande i ružmarina, uz domaći kruh i maslinovo ulje te degustirati pića koja su u njihovoj ponudi.

Slijedio je posjet Kući vina Katunar gdje smo doživjeli tradiciju vinarstva kroz autentičnu priču obitelji Katunar koja već generacijama njeguje vinogradarstvo. Tijekom obilaska podruma domaćini su sa nama podijelili svoja znanja o uzgoju vinove loze, proizvodnji vina i posebnosti autohtonih sorti.

Nakon vinskog doživljaja uslijedila je šetnja Vrbnikom, drevnim gradićem smještenim na strmim liticama iznad mora.

Za kraj dana posjetili smo OPG Magriž koji se bavi uzgojem ovaca. Na samom OPG-u razgledali smo obiteljsku siranu te uživali u jelima pripremljenim od domaćih i lokalnih proizvoda.

Treći dan bio je rezerviran za posjet području Vinodola. Dan smo započeli u vinariji Pavlomir gdje smo uz stručno vodstvo, kroz vinske podrume otkrili posebnost proizvodnje i dozrijevanja vina.

Sljedeća stanica bila nam je posjeta Poljoprivrednoj zadruzi Dolčina u Praputnjaku, koja je poznata po očuvanju tradicionalne vinogradarske baštine na jedinstvenim terasastim vinogradima nad Kvarnerom, tzv. takalama. Predstavljena je i Bakarska vodica, pjenušavo vino koje najbolje predstavlja karakter ovog područja. Iduće što smo posjetili je Kaštel Grobnik. Tijekom razgleda čuli smo zanimljive priče o prošlosti Kaštela i njegovom značaju kroz povijest.

Posljednja lokacija toga dana bila je na OPG-u Frankulin gdje smo mogli uživati u okusima domaćeg i tradicionalnog. Jelima lokalne kuhinje zaokružili smo autohtonu gastronomsku tradiciju Vinodola.

Zadnji, odnosno četvrti dan studijskih putovanja bio je na području Učke i opatijskog zaleđa. Tako je prvo posjećen Park prirode Učka i Centar za posjetitelje Poklon gdje je na moderan, interaktivan i multifunkcijski način predstavljen interpretacijski postav te prirodni fenomeni, bogata kulturna i povijesna baština ovog kraja.

Sljedeća stanica bila je na obiteljskom imanju, u domaćoj atmosferi OPG-a Rumac Maćuki, gdje su nam ponuđena lokalna tradicionalna pića i autentični specijaliteti. Uz zanimljive priče domaćice o njihovim početcima, radu i planovima za budućnost, završili smo posjet ovom OPG-u.

Predzadnja stanica bila je Destilerija Suza gdje smo imali vođeni obilazak po pogonu za proizvodnju likera, rakija i ginova te vrlo zanimljivo razgledavanje privatne zbirke industrijskih starina koje pričaju priču o bogatoj povijesti Rijeke i okolice.

Studijska putovanja završili smo u Oštariji Osojnak gdje smo uživali u tradicionalnim jelima te desertu, uz razgovore o svemu doživljenom i naučenom.

Ovim putem zahvaljujemo se svim sudionicima putovanja, kolegama te svim subjektima koje smo posjetili kroz studijska putovanja u sklopu ovoh projekta “KuHaČa”.

Leave a Reply