Održana edukativna radionica „Primjeri dobre prakse povezivanja lokalnih proizvođača i ugostitelja“ u organizaciji LAG-a „Kvarnerski otoci“, u sklopu projekta “KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije”
Dana 20. veljače 2025. godine, na Lošinju, održana je radionica edukativnog karaktera pod nazivom “Primjeri dobre prakse povezivanja lokalnih proizvođača i ugostitelja” na kojoj su sudionici imali priliku čuti mnoge primjere iz prakse na temu uspješnog poslovanja, održivog turizma te načina povezivanja lokalnih proizvoda sa turističkom ponudom.
Na radionici je poseban naglasak dat na autentičnost proizvoda i iskustveni turizam ključu uspjeha, a posebno je istaknuta važnost umrežavanja lokalnih proizvođača, ugostitelja, kao i hotelskih objekata pridodavanje važnosti digitalizaciji poslovanja te mjerenju vlastitog uspjeha.
Radionicu je vodila Đurđica Šimičić.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Održana edukacija “Digitalni marketing i promocija na društvenim mrežama”, u organizaciji LAG-a Gorski kotar, u sklopu projekta „KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije“
Dana 22. studenog 2024. godine, u Gorskom parku Kupjak održana je edukacija “Digitalni marketing i promocija na društvenim mrežama”, pod vodstvom predavača, g. Tomislava Krište. Isto je održano u organizaciji LAG-a Gorski kotar,a u sklopu međuteritorijalnog projekta suradnje LAG-ova s područja PGŽ, “KUHAČA”.
Na edukaciji je prikazana razrada poslovnog modela te važnost poznavanja kupaca i kanala distribucije, uz alate i tehnike za što uspješniju promociju, a više je riječi bilo i to INBOUND marketingu, načinima kreiranja contenta, bloga, YT kanala…
Tako je završena još jedno od aktivnosti projekta suradnje, a očekuje nas još nekoliko njih u narednom razdoblju.
____________________________________________________________________________________________________________________________________


_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Slijedila je kulinarska radionica u organizaciji LAG-a “Kvarnerski otoci”, u Puntu, pod vodstvom chefa Marina Pleše. – 11.11.2024.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Održana radionica na temu kratkih lanaca opskrbe, u organizaciji LAG-a Terra Liburna, u sklopu projekta „KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije“
Dana 08. studenog 2024. godine, u cilju jačanja lokalne ponude i razvijanja sinergije s lokalnim proizvođačima, Hotel Bristol iz Opatije, u sastavu Luminor Hotel Collection grupe, odazvao se pozivu na suradnju partnera LAG-a Terra Liburne, a u sklopu međuteritorijalnog projekta suradenj kojeg provodimo, da u svoju gastronomsku ponudu uvrsti proizvode malih proizvođača s područja LAG-a Terra Liburna. Tako je toga dana održano događanje bazirano na kreiranju prvog kratkog lanca opskrbe na ovim prostorima. Isti je pokrenutu okviru međuteritorijalnog projekta suradnje „KUHAČA“
Vrhunski lokalni proizvodi lokalnih proizvođača tako su nakon održanog sastanka našli svoje mjesto na a’la carte jelovniku kavane Palme u sklopu Hotela Bristol, na buffet doručku u hotelu, te u suvenirnici na recepciji.
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Održana kulinarska radinica pod vodstvom chefa Davida Skoke, u organizaciji LAG-a Gorski kotar, u sklopu projekta „KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije“
Lokalne akcijske grupe sa područja Primorsko-goranske županije (LAG Gorski kotar, LAG Vinodol; LAG Kvarnerski otoci i LAG Terra Liburna) provode projekt suradnje pod nazivom „KU-HA-ČA – Kulinarska harmonija čarobnih okusa Primorsko-goranske županije“.
Cilj projekta je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine te promocija kratkih lanaca opskrbe.
LAG Gorski kotar nositelj je aktivnosti održavanja kulinarske radionice pod vodstvom chef–a Davida Skoke. Kulinarska radionica je održana dana 08. studenog 2024. godine, u Gorskom parku Kupjak. Na istoj su bila kreirana jela u tri slijeda sa namirnicama proizašlim iz Analize stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljskim objektima, a to su pastrva, krumpir, divljač, sir, rakije/likeri.
Chef Skoko je u svom inspirativnom i zanimljivom obraćanju sudionicima naglasio važnost lokalnog i domaćeg te pristupačnosti Gorskog kotara kao cjelogodišnje destinacije zbog prometne povezanosti i prepoznatljivosti.
Cilj radionice bio je potaknuti lokalne ugostitelje na korištenja lokalnih namirnica i autentičnih okusa u svojim jelovnicima te međusobno povezivanje lokalnih proizvođača i ugostitelja.
Radionica je bila i više nego uspješna, a sudjelovalo je više od 20 sudionika ciljanih skupina. Ambijent i vrhunska usluga u Gorskom parku Kupjak dodatno je upotpunilo doživljaj same radionice.
- Predsjednica LAG-a Gorski kotar u pozdravnom obraćanju sudionicima kulinarske radionice
- Predsjednica i djelatnice ureda LAG-a Gorski kotar te članica UO-a LAG-a
- Chef Skoko u pripremi jela
- Chef Skoko u pripremi jela
- Chef Skoko u pripremi jela
- Serviranje jela
- Serviranje jela
- Serviranje jela
- Razgovor sa sudionicima
- Predjelo – dimljena pastrva sa lisičarkama, kremom od sira i beskvasnim krekerima
- Glavno jelo – divlja svinja sa vrganjima, pečenom tikvom i kremom od cvjetače
- Desert – otvorena štrudla od jabuke sa šljivovicom na kremi od sira zaslađenoj sirupom od borovih iglica sa tostiranim lješnjacima
- Zajednička fotografija
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Slijedila je radionica u organizaciji LAG-a Terra Liburna u cilju jačanja lokalne ponude i razvijanja sinergije s lokalnim proizvođačima, u Hotelu Bristol, u Opatiji. – 07.11.2024.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Održano prvo događanje u sklopu projekta suradnje LAG-ova PGŽ
Dana 18. listopada, u Marini Novi održano je prvo događanje u sklopu projekta. Na istome je sudjelovao i LAG Gorski kotar.
Domaćin je bio LAG “Vinodol”, a na predmetnom događanju predstavljena je Analiza stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima na području četiri partnerska LAG-a.
Također, održano je i predavanje na temu održivog turizma te kratkih lanaca opskrbe, uz primjere dobre prakse kratkih lanaca opskrbe od strane PGŽ Kašetice.
Predstojeći vikend održala se kulinarska radionica u organizaciji LAG-a “Vinodol”, pod vodstvom chefa Damira Tomljanovića, u Marini Nova, u Novom Vinodolskom.
Analiza stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima na području 4 partnerska LAG-a
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Međuteritorijalni projekt suradnje LAG-ova Primorsko-goranske županije
KUHAČA – „KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije“ ukupne vrijednosti 96.141,63 EUR-a.
Ovaj projekt financiran je iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., kroz provedbu Podmjere 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“, provedbu tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti suradnje“ unutar Mjere 19. „Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)“.
Partneri u projektu su lokalne akcijske grupe sa područja Primorsko-goranske županije: „KVARNERSKI OTOCI“, GORSKI KOTAR, „TERRA LIBURNA“ i „VINODOL“, a ciljana skupina lokalni proizvođači/poljoprivredna gospodarstva, ugostitelji/HORECA sektor i partnerski LAG-ovi. Krajnji korisnici su lokalni stanovnici, lokalna zajednica, turisti i šira javnost.
Opći cilj projekta je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i promociju kratkih lanaca opskrbe.
Specifični ciljevi su poticanje i promocija suradnje poljoprivrednog i ugostiteljskog sektora, povećanje zastupljenosti lokalnih namirnica u ugostiteljskom sektoru na području 4 partnerska LAG-a; podizanje svijesti i edukacija ugostitelja o prednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i važnosti lokalne proizvodnje u gastro turizmu; poticanje i podrška uspostavi kratkih lanaca opskrbe između lokalnih proizvođača i ugostiteljskih objekata/hotelskih kuća – povezivanje i facilitiranje suradnje i umrežavanja proizvođača i ugostiteljskih objekata, kao i promoviranje lokalnih proizvoda, tradicionalnih namirnica i jela; jačanje konkurentnosti lokalnih proizvođača; razmjena iskustva i primjera najboljih praksi lokalnih akcijskih grupa, prijenos znanja i umrežavanje te poboljšanje kapaciteta uključenih LAG-ova
Projekt se provodi na cijelom području svih LAG-ova partnera.