AKTIVNOSTI PROJEKTA

Održano prvo događanje u sklopu projekta suradnje LAG-ova PGŽ

Dana 18. listopada, u Marini Novi održano je prvo događanje u sklopu projekta.

Domaćin je bio LAG Vinodol, a na predmetnom događanju predstavljena je Analiza stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima na području četiri partnerska LAG-a.

Također, održano je i predavanje na temu održivog turizma te kratkih lanaca opskrbe, uz primjere dobre prakse kratkih lanaca opskrbe od strane PGŽ Kašetice.

Analiza stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima na području 4 partnerska LAG-a

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Međuteritorijalni projekt suradnje LAG-ova Primorsko-goranske županije

KUHAČA – „KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije“ ukupne vrijednosti 96.141,63 EUR-a.

Ovaj projekt financiran je iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., kroz provedbu Podmjere 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“, provedbu tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti suradnje“ unutar Mjere 19. „Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)“.

Partneri u projektu su lokalne akcijske grupe sa područja Primorsko-goranske županije: „KVARNERSKI OTOCI“, GORSKI KOTAR, „TERRA LIBURNA“ i „VINODOL“, a ciljana skupina lokalni proizvođači/poljoprivredna gospodarstva, ugostitelji/HORECA sektor i partnerski LAG-ovi. Krajnji korisnici su lokalni stanovnici, lokalna zajednica, turisti i šira javnost.

Opći cilj projekta je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i promociju kratkih lanaca opskrbe.

Specifični ciljevi su poticanje i promocija suradnje poljoprivrednog i ugostiteljskog sektora, povećanje zastupljenosti lokalnih namirnica u ugostiteljskom sektoru na području 4 partnerska LAG-a; podizanje svijesti i edukacija ugostitelja o prednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i  važnosti lokalne proizvodnje u gastro turizmu; poticanje i podrška uspostavi kratkih lanaca opskrbe između lokalnih proizvođača i ugostiteljskih objekata/hotelskih kuća – povezivanje i facilitiranje suradnje i umrežavanja  proizvođača i ugostiteljskih objekata, kao i promoviranje lokalnih proizvoda, tradicionalnih namirnica i jela; jačanje konkurentnosti lokalnih proizvođača; razmjena iskustva i primjera najboljih praksi  lokalnih akcijskih grupa, prijenos znanja i umrežavanje te poboljšanje kapaciteta uključenih LAG-ova

Projekt se provodi na cijelom području svih LAG-ova partnera.