Home > Novosti > U E-savjetovanju Program potpore stočarstvu vrijedan 163,5 milijuna HRK

U E-savjetovanju Program potpore stočarstvu vrijedan 163,5 milijuna HRK

Ministarstvo poljoprivrede je u srijedu, 06. listopada 2021. godine, uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Program potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom Covid-19, kojim će se pružiti financijska pomoć stočarima uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom te tržišnim poremećajima. Ukupna vrijednost programa iznosi 163,5 milijuna HRK, a sredstva su u cijelosti osigurana iz Državnog proračuna.

Potpora u sektoru govedarstva se odnosi na primarne proizvođače mlijeka za koje je osigurano 40 milijuna HRK, isti iznos je predviđen za uzgajivače tovne junadi, dok je u sektoru svinjogojstva osigurano 60 milijuna HRK, po 30 milijuna HRK za uzgajivače krmača i za proizvođače tovnih svinja. Uzgajivačima goveda u sustavu krava-tele namijenjen je iznos od 7,5 milijuna HRK, dok je za ovčarstvo i kozarstvo osigurano 5 milijuna HRK te 3 milijuna HRK za konjogojstvo. U sektoru peradarstva za proizvodnju konzumnih jaja predviđena je potpora u iznosu 3 milijuna HRK, kao i 5 milijuna HRK za proizvodnju mesa peradi.

Cilj potpore je sanirati pretrpljene gubitke, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razinu primarne proizvodnje prije koronakrize, čime će se zadržati radna mjesta i proizvodnja sirovine za prehrambenu i prerađivačku industriju te spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

Osim provođenja redovnih mjera potpore, od početka izbijanja pandemije bolesti COVID-19 Ministarstvo je donijelo niz programa potpore, između ostalih i sektoru stočarstva, ukupne vrijednosti gotovo 450 milijuna HRK. Također, zahvaljujući dugotrajnim i uspješnim pregovorima s Europskom komisijom, povećana su sredstva za dobrobit životinja za 130 milijuna HRK odnosno na 220 milijuna HRK, a uvedena je i nova vrsta potpora kojom se potiče korištenje stajskog gnoja, pri čemu je jako važno za hrvatske stočare da će nove i uvećane potpore biti isplaćene za ovu proizvodnu godinu.

E-savjetovanje je dostupno do 13. listopada 2021. godine na poveznici.

Izvor: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/u-e-savjetovanju-program-potpore-stocarstvu-vrijedan-163-5-milijuna-kuna/4910

Leave a Reply