Home > Novosti > Predložena izmjene uvjeta prihvatljivosti za proizvodno vezane potpore (PVP) – Ministarstvo poljoprivrede

Predložena izmjene uvjeta prihvatljivosti za proizvodno vezane potpore (PVP) – Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo predložene izmjene uvjeta prihvatljivosti za postojeće proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi, koji će se primjenjivati na zahtjeve za 2021. godinu.

Prema predloženim izmjenama, a što se tiče sektora voća i povrća – za povrće se smanjuje obuhvat prihvatljivih vrsta povrća na tradicionalne povrtne vrste: rajčica, paprika, kupus, mrkva, luk, češnjak, krastavac, kornišon, tikva, tikvica, grah, grašak, salata, endivija, matovilac, radič, rukula, blitva, špinat, kelj, cikla, peršin, cvjetača, patlidžan, celer, brokula, šparoga. Uz to, utvrđuje se minimalna prihvatljiva površina za svaku povrtnu vrstu od 0,5 ha, a izuzetak uvjeta je salata gdje je prihvatljiva i kombinacija vrsta: salata, endivija, matovilac, radič, rikula (u dostizanju uvjeta minimalne prihvatljive površine od 0,5 ha kao i uroda od devet t/ha).

Poljoprivrednik mora ostvariti minimalnu proizvodnju povrća, za svaku prihvatljivu povrtnu vrstu, a koja se mora dokazati računom, otkupnim blokom ili Evidencijom o poljoprivrednoj proizvodnji i prodaji vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Korisnik mora imati policu osiguranja za nasade i kulture za koje se traži PVP.

Detaljnije o ovome možete pročitati ovdje.

 

Izvor: https://www.agroklub.com/financiranje/voce-i-povrce-koliki-urod-morate-ostvariti-da-bi-dobili-proizvodno-vezanu-potporu/66302/

 

Leave a Reply