Home > Novosti > Isplata prve rate potpora (izravna plaćanja i IAKS mjere) kreće 17. veljače 2021. godine

Isplata prve rate potpora (izravna plaćanja i IAKS mjere) kreće 17. veljače 2021. godine

Dana 17. veljače 2021. godine započinje isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od gotovo 2,3 milijardi HRK. Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

U prvoj rati isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za: duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače, mliječne krave, očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara. Također će u prvoj rati biti isplaćena potpora za IAKS mjere ruralnog razvoja Potpora područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima  (Mjera 13) i Očuvanje ugroženih izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (M10.1.9).

U ožujku i travnju započinje isplata potpora poljoprivrednicima za “Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene” (Mjera 10), “Dobrobit životinja” (Mjera 14), “Ekološki uzgoj” (Mjera 11) te “Proizvodno vezanu potporu za tov junadi”.

U studenom 2020. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,6 milijarde HRK što je gotovo 300 milijuna HRK više nego godinu prije.

Također, tijekom siječnja je isplaćeno 93 milijuna HRK potpore za izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja za područja koja su pogođena katastrofalnim potresom i poplavama.

Kroz sve oblike Izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima će se ove godine isplatiti ukupno 4,1 milijardi HRK, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2020. godini.

U završnom dijelu odobravanja isplate slijedi poravnanje računa za sve potpore te će kroz poravnanje biti isplaćeno oko 100 milijuna HRK.

 

Izvor: https://www.apprrr.hr/isplata-prve-rate-potpora-krece-17-veljace-2/

Leave a Reply