Home > Novosti > 3. Hrvatski ruralni parlament u Vodicama

3. Hrvatski ruralni parlament u Vodicama

Treći Ruralni parlament, koji je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede i Mreža za ruralni razvoj, održava se u Vodicama. Na skupu se okupilo više od 300 sudionika iz cijele Hrvatske, predstavnici LAG-ova i udruga koje se bave ruralnim razvojem, stručne i znanstvene organizacije, predstavnici ministarstava i državnih upravnih tijela, jedinica lokalne samouprave, poduzetnici, poljoprivredni proizvođači, obrtnici i druge dionici ruralnog prostora. Trodnevno događanje otvorio je u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Uz mnoge sudionike, na Ruralnom parlamentu sudjelovao je i LAG Gorski kotar kojeg su predstavljale Predsjednica Sanja Čop i članica Upravnog odbora Ankica Komlenić.

Glavna tema kojom se bave sudionici Parlamenta vezana je uz „Pametna sela“, odnosno sela budućnosti. Inicijativa je pokrenuta u Europskom parlamentu 2017. kako bi se skrenula pozornost na sve veću depopulaciju i odljev iz europskih sela u europska urbana područja, i zaživjela je donošenjem Akcijskog plana EU-a za pametna sela Europske komisije.

Za sudionike je organizirano 10 interaktivnih terenskih radionica na kojima su mogli izmjenjivati iskustva i mišljenja o temama ključnim za rast i razvoj ruralnih prostora.

Više informacija možete pročitati na sljedećoj – poveznici.

Leave a Reply