Home > Novosti > Tiskovna konferencija o provedbi LRS LAG-ova I LAGUR-a s područja PGŽ

Tiskovna konferencija o provedbi LRS LAG-ova I LAGUR-a s područja PGŽ

Dana 16. svibnja 2019. godine Predsjednica LAG-a Gorski kotar i Voditeljica LAG-a Gorski kotar sudjelovale su na tiskovnoj konferenciji na temu Provedba LRS LAG-ova i LAGUR-a s područja Primorsko-goranske županije. Zamjenik župana Petar Mamula i pročelnica UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar predstavili su županijske potpore prema Lokalnim akcijskim grupama i LAGUR-ima s područja Primorsko-goranske županije. Na području županije osnovane su 4 Lokalne akcijske grupe i dvije Lokalne akcijske grupe u ribarstvu kao poveznica javnog sektora i gospodarstva s prvenstvenom ulogom razvoja ruralnog područja na prostoru svog djelovanja.

Provedbom programa ruralnog razvoja RH te uz potporu u Primorsko-goranske županije radu Lokalnih akcijskih grupa ostvareni su uvjeti za raspisivanje natječaja na lokalnom području za sredstva EU.

Pročelnica Melita Raukar istaknula je kako Primorsko-goranska županija prati programe vezane za ruralni razvoj te je donijela svoj Program za ruralni razvoj na području PGŽ kroz koji financira udruge i LAG-ove te daje potpore za gospodarstvenike. “Naši LAG-ovi i LAGUR-i zamišljeni su kao poveznica između civilnog i javnog sektora kao poduzetništva i kao takvi su formirani LAG Gorski kotar, LAG Vinodol, LAG Kvarnerski otoci, LAG Terra Liburna. Svaki od tih LAG-ova mogao je aplicirati na sredstva iz nacionalnog programa ruralnog razvoja. Mi smo kao Županija svo vrijeme dok su sredstva iz nacionalnog programa ruralnog razvoja pristigla, sufinancirali rad LAG-ova da bi se oni osposobili te da bi na terenu mogli provesti i povući  sredstva. Sredstva su iznosila do 100 tisuća kuna, a ove godine iznos za sufinanciranje iznosi 60-70 tisuća za svaki od njih i to za aktivnosti koje nisu pokrivene iz nacionalnog programa. Svatko od njih je dobio nešto više od milijun eura iz nacionalnog programa, koja oni usmjeravaju za ono što je na toj razini najpotrebnije, kako na razini ruralnog razvoja poljoprivrede isto tako i na razini dva LAGUR-a koji su tematski raspoređeni na ribarstvo. Pored svega navedenog mi kao Županija sufinancirano i različita druga udruženja u poljoprivredi i ribarstvu, za poljoprivredne udruge smo ove godine izdvojili 117.000,00 kn, a u tijeku je i javni poziv prema poljoprivrednim gospodarstvima, natječaj je još uvijek u tijeku, a sredstva iznose oko 450.000,00kn”, zaključila je pročelnica.

Predsjednik LAG-a Vinodol i LAGUR-a Tunera Ivica Jerčinović, voditeljica LAGUR-a Tunera Sanja Lerga, voditeljica LAG-a Kvarnerski otoci Maja Kirinčić, predsjednica LAG-a Gorski kotar Sanja Čop, predsjednica LAG-a Terra Liburna Anđela Cvjetković i voditeljica LAGUR-a Vela Vrata Eliana Zec Solina, prezentirali su dosadašnji tijek i rezultate provedbe mjera iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020 koje provode na svome području. Ukupni iznos potpora je oko 60 milijuna kuna za programsko razdoblje do 2020. godine sukladno uvjetima iz programa i provedenim natječajima.

Detaljnije možete pročitati – ovdje.

Leave a Reply