AKTIVNOSTI PROJEKTA

Održana Završna konferencija u organizaciji LAG-a “Kvarnerski otoci”, u sklopu projekta “KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije”

Dana 9. svibnja 2025., u Kino dvorani Krk, s početkom u 12:00 sati, održala se Završna konferencija međuteritorijalnog projekta suradnje LAG-ova s područja PGŽ, pod nazivom „KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije“. Time je službeno završila provedba projekta suradnje.

Na samome početku sve prisutne pozdravila je koordinatorica projekta, gđa. Maja Kirinčić, voditeljica LAG-a „Kvarnerski otoci“, a potom su se prigodno obratili i predsjednici svih partnerskih LAG-ova ( predsjednik LAG-a „Kvarnerski otoci“, g. Zdenko Kirinčić; predsjednica LAG-a Gorski kotar, gđa. Sanja Čop LAG; predsjednik LAG-a „VINODOL“, g. Ivica Jerčinović; predsjednica LAG-a „Terra Liburna“, gđa. Anđela Cvjetković) te ujedno predstavili rad svojih LAG-ova.

Ukratko su prezentirane sve aktivnosti koje su odrađene u sklopu projekta suradnje „KuHaČa“.

Također,  predstavljena je i Brošura koja predstavlja određene aktivnosti projekta suradnje, bazirana na gastronomiji svakog LAG područja partnera te je prikazan i promotivni video održanih kulinarskih radionica.

U sklopu Konferencije održala se i Panel rasprava na temu „Održiva gastronomija i podrška lokalnim proizvođačima“ pod vodstvom moderatorice, gđe. Ermine Duraj te sudionika panela, a to su g. Dražen Lesica, renomirani ugostitelj i direktor restorana Rivica; gđa. Egle Katunar, voditeljica marketinga u “Kući vina Ivan Katunar”; g. Zoran Delić, chef i gastro konzultant; gđa. Greta Krešić, voditeljica Katedre za hranu i prehranu na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

____________________________________________________________________________________________________________________

Održana četiri studijska putovanja u organizaciji LAG-a Gorski kotar na području PGŽ, 24., 25., 27. i 28.03.2025.

LAG Gorski kotar je u sklopu međuteritorijalnog projekta suradnje „KU-HA-ČA“ – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije, sa LAG-ovima sa područja PGŽ, organizirao studijska putovanja po područjima koja su pokrivena obuhvatom LAG partnera.

Tako je prvog dana bilo organizirano studijsko putovanje u Gorskom kotaru.

Dan smo započeli u Popovićevu mlinu, autentičnom mjestu s bogatom poviješću, a gdje se može osjetiti duh tradicije i zanatskog umijeća koji se prenosi generacijama. Uz stručno vodstvo otkrili smo više o načinu mljevenja žitarica i važnosti mlina u životu jedne goranske tradicionalne obitelji. Mlin ove godine slavi 100-tu obljetnicu svog postojanja. U Popovićevu mlinu smo se imali prilike družiti i sa OPG-om Mrvoš, ujedno i članom LAG-a Gorski kotar, koji je predstavio rad svoje sirane, a kušati smo mogli njihove proizvode te saznati sve o načinima njihove proizvodnje.

Put dalje vodio nas u Brod na Kupu i Kaštel Zrinskih te učeničku zadrugu “Bobovac”. Kaštel Zrinski je povijesna tvrđava koja priča priču o moćnoj plemićkoj obitelji. U sklopu Kaštela obišli smo i Interpretacijski centar „Putovima Frankopana“ gdje su svi sudionici kroz multimedijalne sadržaje i zanimljive izloške mogli zaviriti u prošlost i upoznati se sa nasljeđem kojeg su Zrinski i Frankopani ostavili iza sebe.  Dio posjeta uključivao je i razgled Stalnog postava Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“. Druženje smo nastavili posjetom OŠ Frana Krste Frankopana i Učeničke zadruge „Bobovac“ gdje smo mogli vidjeti kreativne radove i čuti više o njihovom radu te projektima koje provode. Također, predstavljeni su radovi koji čuvaju i razvijaju lokalnu tradiciju kroz rukotvorine, suvenire i prehrambene proizvode.

Nakon toga smo posjetili obrt Kotač i Kuću prirode, gdje nam je simpatični domaćin, g. Vid Arbanas više rekao o goranskom ljekovitom bilju i alkoholnih pićima te likerima koje proizvodi. Degustirani su domaći likeri i rakije te smo naučili više o procesu izrade ovih autentičnih pića.

Drugi dan studijskih putovanja proveli smo na otoku Krku. U prostorima DUBoak-a predstavljen je rad plantaže Kusshh. To je jedinstveno imanje smješteno u prirodnom krajoliku. Vlasnica imanja, gđa. Monika Kovač ispričala nam je priču kako je sve počelo, koja je geolokacija plantaže, na koji način su kreirani njihovi brandovi te koji su im planovi za budućnost. Kušati smo mogli i aromatične keksiće od lavande i ružmarina, uz domaći kruh i maslinovo ulje te degustirati pića koja su u njihovoj ponudi.

Slijedio je posjet Kući vina Katunar gdje smo doživjeli tradiciju vinarstva kroz autentičnu priču obitelji Katunar koja već generacijama njeguje vinogradarstvo. Tijekom obilaska podruma domaćini su sa nama podijelili svoja znanja o uzgoju vinove loze, proizvodnji vina i posebnosti autohtonih sorti.

Nakon vinskog doživljaja uslijedila je šetnja Vrbnikom, drevnim gradićem smještenim na strmim liticama iznad mora.

Za kraj dana posjetili smo OPG Magriž koji se bavi uzgojem ovaca. Na samom OPG-u razgledali smo obiteljsku siranu te uživali u jelima pripremljenim od domaćih i lokalnih proizvoda.

Treći dan bio je rezerviran za posjet području Vinodola. Dan smo započeli u vinariji Pavlomir gdje smo uz stručno vodstvo, kroz vinske podrume otkrili posebnost proizvodnje i dozrijevanja vina.

Sljedeća stanica bila nam je posjeta Poljoprivrednoj zadruzi Dolčina u Praputnjaku, koja je poznata po očuvanju tradicionalne vinogradarske baštine na jedinstvenim terasastim vinogradima nad Kvarnerom, tzv. takalama. Predstavljena je i Bakarska vodica, pjenušavo vino koje najbolje predstavlja karakter ovog područja. Iduće što smo posjetili je Kaštel Grobnik. Tijekom razgleda čuli smo zanimljive priče o prošlosti Kaštela i njegovom značaju kroz povijest.

Posljednja lokacija toga dana bila je na OPG-u Frankulin gdje smo mogli uživati u okusima domaćeg i tradicionalnog. Jelima lokalne kuhinje zaokružili smo autohtonu gastronomsku tradiciju Vinodola.

Zadnji, odnosno četvrti dan studijskih putovanja bio je na području Učke i opatijskog zaleđa. Tako je prvo posjećen Park prirode Učka i Centar za posjetitelje Poklon gdje je na moderan, interaktivan i multifunkcijski način predstavljen interpretacijski postav te prirodni fenomeni, bogata kulturna i povijesna baština ovog kraja.

Sljedeća stanica bila je na obiteljskom imanju, u domaćoj atmosferi OPG-a Rumac Maćuki, gdje su nam ponuđena lokalna tradicionalna pića i autentični specijaliteti. Uz zanimljive priče domaćice o njihovim početcima, radu i planovima za budućnost, završili smo posjet ovom OPG-u.

Predzadnja stanica bila je Destilerija Suza gdje smo imali vođeni obilazak po pogonu za proizvodnju likera, rakija i ginova te vrlo zanimljivo razgledavanje privatne zbirke industrijskih starina koje pričaju priču o bogatoj povijesti Rijeke i okolice.

Studijska putovanja završili smo u Oštariji Osojnak gdje smo uživali u tradicionalnim jelima te desertu, uz razgovore o svemu doživljenom i naučenom.

Ovim putem zahvaljujemo se svim sudionicima putovanja, kolegama te svim subjektima koje smo posjetili kroz studijska putovanja u sklopu ovoh projekta “KuHaČa”.

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Održana edukativna radionica „Primjeri dobre prakse povezivanja lokalnih proizvođača i ugostitelja“ u organizaciji LAG-a „Kvarnerski otoci“, u sklopu projekta “KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije”

Dana 20. veljače 2025. godine, na Lošinju, održana je radionica edukativnog karaktera pod nazivom “Primjeri dobre prakse povezivanja lokalnih proizvođača i ugostitelja” na kojoj su sudionici imali priliku čuti mnoge primjere iz prakse na temu uspješnog poslovanja, održivog turizma te načina povezivanja lokalnih proizvoda sa turističkom ponudom.

Na radionici je poseban naglasak dat na autentičnost proizvoda i iskustveni turizam ključu uspjeha, a posebno je istaknuta važnost umrežavanja lokalnih proizvođača, ugostitelja, kao i hotelskih objekata pridodavanje važnosti digitalizaciji poslovanja te mjerenju vlastitog uspjeha.

Radionicu je vodila Đurđica Šimičić.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Održana edukacija “Digitalni marketing i promocija na društvenim mrežama”, u organizaciji LAG-a Gorski kotar, u sklopu projekta „KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije“

Dana 22. studenog 2024. godine, u Gorskom parku Kupjak održana je edukacija “Digitalni marketing i promocija na društvenim mrežama”, pod vodstvom predavača, g. Tomislava Krište. Isto je održano u organizaciji LAG-a Gorski kotar,a  u sklopu međuteritorijalnog projekta suradnje LAG-ova s područja PGŽ, “KUHAČA”.

Na edukaciji je prikazana razrada poslovnog modela te važnost poznavanja kupaca i kanala distribucije, uz alate i tehnike za što uspješniju promociju, a više je riječi bilo i to INBOUND marketingu, načinima kreiranja contenta, bloga, YT kanala…

Tako je završena još jedno od aktivnosti projekta suradnje, a očekuje nas još nekoliko njih u narednom razdoblju.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Održana komunikacijska radionica “Pod povećalom – brendiranje i odnosi s javnošću za ugostitelje i proizvođače hrane”, u organizaciji LAG-a Kvarnerski otoci, u sklopu projekta „KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije“
Dana 19. studenog 2024. godine održala se komunikacijska radionica “Pod povećalom – brendiranje i odnosi s javnošću za ugostitelje i proizvođače hrane”, u organizaciji LAG-a “Kvarnerski otoci”, u Palači Moise, na otoku Cresu. Radionicu je vodila gđa. Ermina Duraj koja je na zanimljiv način sudionicima prikazala praktična rješenja uspješne komunikacije.
Radionica je to koja se održala u sklopu našeg međuteritorijalnog projekta suradnje LAG-ova PGŽ “KUHAČA”.
Na predmetnoj radionici sudjelovao je i LAG Gorski kotar.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Slijedila je kulinarska radionica u organizaciji LAG-a “Kvarnerski otoci”, u Puntu, pod vodstvom chefa Marina Pleše. – 11.11.2024.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Održana radionica na temu kratkih lanaca opskrbe, u organizaciji LAG-a Terra Liburna, u sklopu projekta „KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije“

Dana 08. studenog 2024. godine, u cilju jačanja lokalne ponude i razvijanja sinergije s lokalnim proizvođačima, Hotel Bristol iz Opatije, u sastavu Luminor Hotel Collection grupe, odazvao se pozivu  na suradnju partnera LAG-a Terra Liburne, a u sklopu međuteritorijalnog projekta suradenj kojeg provodimo, da u svoju gastronomsku ponudu uvrsti proizvode malih proizvođača s područja LAG-a Terra Liburna. Tako je toga dana održano događanje bazirano na kreiranju prvog kratkog lanca opskrbe na ovim prostorima. Isti je pokrenutu okviru međuteritorijalnog projekta suradnje „KUHAČA“

Vrhunski lokalni proizvodi lokalnih proizvođača tako su nakon održanog sastanka našli svoje mjesto na a’la carte jelovniku kavane Palme u sklopu Hotela Bristol, na buffet doručku u hotelu, te u suvenirnici na recepciji.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Održana kulinarska radinica pod vodstvom chefa Davida Skoke, u organizaciji LAG-a Gorski kotar, u sklopu projekta „KU-HA-ČA – KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko-goranske županije“

Lokalne akcijske grupe sa područja Primorsko-goranske županije (LAG Gorski kotar, LAG Vinodol; LAG Kvarnerski otoci i LAG Terra Liburna) provode projekt suradnje pod nazivom „KU-HA-ČA – Kulinarska harmonija čarobnih okusa Primorsko-goranske županije“.

Cilj projekta je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine te promocija kratkih lanaca opskrbe.

LAG Gorski kotar nositelj je aktivnosti održavanja kulinarske radionice pod vodstvom chefa Davida Skoke. Kulinarska radionica je održana dana 08. studenog 2024. godine, u Gorskom parku Kupjak. Na istoj su bila kreirana jela u tri slijeda sa namirnicama proizašlim iz Analize stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda u ugostiteljskim objektima, a to su pastrva, krumpir, divljač, sir, rakije/likeri.

Chef Skoko je u svom inspirativnom i zanimljivom obraćanju sudionicima naglasio važnost lokalnog i domaćeg te pristupačnosti Gorskog kotara kao cjelogodišnje destinacije zbog prometne povezanosti i prepoznatljivosti.

Cilj radionice bio je potaknuti lokalne ugostitelje na korištenja lokalnih namirnica i autentičnih okusa u svojim jelovnicima te međusobno povezivanje lokalnih proizvođača i ugostitelja.

Radionica je bila i više nego uspješna, a sudjelovalo je više od 20 sudionika ciljanih skupina. Ambijent i vrhunska usluga u Gorskom parku Kupjak dodatno je upotpunilo doživljaj same radionice.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Slijedila je radionica u organizaciji LAG-a Terra Liburna u cilju jačanja lokalne ponude i razvijanja sinergije s lokalnim proizvođačima, u Hotelu Bristol, u Opatiji. – 07.11.2024.

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Održano prvo događanje u sklopu projekta suradnje LAG-ova PGŽ

Dana 18. listopada, u Marini Novi održano je prvo događanje u sklopu projekta. Na istome je sudjelovao i LAG Gorski kotar.

Domaćin je bio LAG “Vinodol”, a na predmetnom događanju predstavljena je Analiza stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima na području četiri partnerska LAG-a.

Također, održano je i predavanje na temu održivog turizma te kratkih lanaca opskrbe, uz primjere dobre prakse kratkih lanaca opskrbe od strane PGŽ Kašetice.

Predstojeći vikend održala se kulinarska radionica u organizaciji LAG-a “Vinodol”, pod vodstvom chefa Damira Tomljanovića, u Marini Nova, u Novom Vinodolskom.

Analiza stanja zastupljenosti lokalnih poljoprivrednih proizvoda i tradicionalnih jela u ugostiteljskim objektima na području 4 partnerska LAG-a

____________________________________________________________________________________________________________________________________

Međuteritorijalni projekt suradnje LAG-ova Primorsko-goranske županije

KUHAČA – „KUlinarska HArmonija ČArobnih okusa Primorsko – goranske županije“ ukupne vrijednosti 96.141,63 EUR-a.

Ovaj projekt financiran je iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., kroz provedbu Podmjere 19.3. „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“, provedbu tipa operacije 19.3.2. „Provedba aktivnosti suradnje“ unutar Mjere 19. „Potpora lokalnom razvoju u okviru inicijative LEADER (CLLD – lokalni razvoj pod vodstvom zajednice)“.

Partneri u projektu su lokalne akcijske grupe sa područja Primorsko-goranske županije: „KVARNERSKI OTOCI“, GORSKI KOTAR, „TERRA LIBURNA“ i „VINODOL“, a ciljana skupina lokalni proizvođači/poljoprivredna gospodarstva, ugostitelji/HORECA sektor i partnerski LAG-ovi. Krajnji korisnici su lokalni stanovnici, lokalna zajednica, turisti i šira javnost.

Opći cilj projekta je poticanje razvoja ruralnog područja i povećanje konkurentnosti lokalnih proizvođača kroz podizanje svijesti o vrijednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i promociju kratkih lanaca opskrbe.

Specifični ciljevi su poticanje i promocija suradnje poljoprivrednog i ugostiteljskog sektora, povećanje zastupljenosti lokalnih namirnica u ugostiteljskom sektoru na području 4 partnerska LAG-a; podizanje svijesti i edukacija ugostitelja o prednostima lokalne proizvodnje i gastronomske baštine i  važnosti lokalne proizvodnje u gastro turizmu; poticanje i podrška uspostavi kratkih lanaca opskrbe između lokalnih proizvođača i ugostiteljskih objekata/hotelskih kuća – povezivanje i facilitiranje suradnje i umrežavanja  proizvođača i ugostiteljskih objekata, kao i promoviranje lokalnih proizvoda, tradicionalnih namirnica i jela; jačanje konkurentnosti lokalnih proizvođača; razmjena iskustva i primjera najboljih praksi  lokalnih akcijskih grupa, prijenos znanja i umrežavanje te poboljšanje kapaciteta uključenih LAG-ova

Projekt se provodi na cijelom području svih LAG-ova partnera.