Home > Novosti > Usvojeni programi potpore za uzgoj izvornih pasmina peradi i stočarska uzgojna udruženja

Usvojeni programi potpore za uzgoj izvornih pasmina peradi i stočarska uzgojna udruženja

Na Sjednici Vlade RH, dana 26. kolovoza 2021. godine donesena je Odluku o Programu potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi 2021. – 2023. godine, za što je osigurano 1,5 milijuna HRL iz Državnog proračuna RH, te Odluku o Programu potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2021. – 2023. godine vrijednog 5,9 milijuna HRK, također osiguranih iz nacionalnih sredstava.

Uvođenjem potpore za unaprjeđenje uzgoja izvornih pasmina peradi, za što je predviđeno 500.000 HRK za svaku godinu provedbe, očekuje se povećanje broja uzgojno valjanih kljunova, poboljšavanje bitnih proizvodnih svojstava i poticanje gospodarske konkurentnosti uzgoja izvornih pasmina peradi, što u konačnici rezultira većim prihodima i većom dobiti u proizvodnji. Izvorne pasmine, uz tradicijsku i proizvodnu vrijednost, značajne su i sa stajališta očuvanja genotipova životinja koje su izrazito prilagođene promjenjivim okolišnim uvjetima.

Program potpore za sufinanciranje rada uzgojnih udruženja u području stočarstva za razdoblje 2021. – 2023. godine omogućit će učinkovitiju provedbu uzgojnih programa te organizacijsko i infrastrukturno unaprjeđenje uzgojnih udruženja u području stočarstva, za što su u 2021. predviđena financijska sredstva u iznosu od 1,9 milijuna HRK te po 2 milijuna HRK za 2022. i 2023. godinu. Naime, provedbom Program planirana je učinkovitija provedba svih metoda i postupaka definiranih u uzgojnim programima u cilju genetskog unaprjeđenja populacija stoke za bitna proizvodna svojstva kao što su proizvodnja mesa, mlijeka, jaja, meda i drugih stočarskih proizvoda, kao i očuvanje izvornih genotipova i genetske varijabilnosti u populacijama izvornih pasmina domaćih životinja te administrativno jačanje uzgojnih udruženja u provedbi uzgojnih programa.

Detaljnije o ovome možete pročitati ovdje.

 

Izvor: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/usvojeni-programi-potpore-za-uzgoj-izvornih-pasmina-peradi-i-stocarska-uzgojna-udruzenja/4824

Leave a Reply