Naslovnica > Projekti > PROJEKT SURADNJE 19.3.: „Smart specializations in the promotion of local heritage“

PROJEKT SURADNJE 19.3.: „Smart specializations in the promotion of local heritage“

2.12.2019.

U Novom listu – članak o održanim radionicama “Brand branding” i “Design thinking”

Kratak osvrt na dvije radionice održane u sklopu transnacionalnog projekta suradnje “Smart specializations in the promotion of local heritage”.

Zahvale gospodinu Tomislavu Krišti iz DING Applications d.o.o. na izvrsnom predavanju s područja Design thinkinga te našim lokalnim dionicima – Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara, OPG Burić i OPG Jurković te TZ Vrbovsko i Lynx and Fox koji su predstavili svoje brendove u sklopu radionice na temu brend i brendiranje.

Nastavljamo sa daljnjim aktivnostima na projektu.

 

25.11.2019 ; 28.11.2019. godine

LAG GORSKI KOTAR – ODRŽANE DVIJE RADIONCE – “BRAND BRANDING”; “DESIGN THINKING” U SKLOPU PROJEKTA “SMART SPECIALIZATIONS IN THE PROMOTION OF LOCAL HERITAGE”

25.11.2019.  godine i 28.11.2019. godine, u  sklopu  projekta održane su dvije radionice za lokalne dionike s područja Gorskog kotara.

25. studenog 2019. godine održana radionica pod nazivom “Brand branding” u Ravnoj Gori, a na kojoj se obrađivala tema brenda, brendiranja te identiteta brenda, te se lokalnim proizvođačima i malim poduzetnicima pokušalo ukratko približiti kako što kvalitetnije definirati brend i graditi priču o svom brandu.

Dana 28. studenog 2019. godine održana je radionica pod nazivom “Design thinking”, na kojoj je LAG Gorski kotar angažirao stručnog predavača g. Tomislava Krišta iz DING Applications d.o.o., stručnjaka na području design thinkinga koji je između ostalog surađivao i sa Plavim uredom (Razvojnom agencijom Grada Zagreba). Design thinking je metoda koju naši EU partneri koriste kao podlogu u svom radu, a koju smo mi na našoj radionici pokušali približiti lokalnim poljoprivrednicima i obrtnicima, sve s namjernom ostvarivanja osnovnih ciljeva projekta – pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine, stvaranje dodatne vrijednosti za proizvoda i povećanje vidljivosti LAG područja.

Nastavljamo s aktivnostima na projektu čija se realizacija očekuje do kraja lipnja 2020. godine. Zaključci projekta predstaviti će se u brošuri koja će obuhvatiti primjere dobre prakse u specijalizaciji lokalne baštine na području sve tri zemlje partnera. Nadamo kako ćemo provedbom ovoga i ostalih projekata pomoći našim lokalnim dionicima unaprijediti poslovanje te im dati vjetar u leđa pri realizaciji svojih poslovnih ideja.

 

11.9.2019.-15.9.2019.

GORSKI KOTAR – STUDIJSKI POSJET PARTNERA IZ POLJSKE I LATVIJE LAG-U GORSKI KOTAR

U sklopu projekta suradnje pod nazivom „Smart specializations in the promotion of local heritage“ odnosno „Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“ koji LAG Gorski kotar provodi u suradnji s četiri inozemna LAG-a – LAG „Zakole Dolney Wisly“ i LAG „Vistulla Terra Culmensis“iz Poljske te LAG „Gaujas Partneriba“ i LAG „Jurkante“ iz Latvije održan je studijski posjet Gorskom kotaru od 10. do 15. rujna 2019. godine.

LAG Gorski kotar je nastojao kroz četverodnevni bogati program po Gorskom kotaru predstaviti područje svoga LAG-a i lokalnu baštinu Gorskog kotara.

Tako su prvog dana programa, naši gosti posjetili OPG Zanoškar u Fužinama gdje su se imali priliku upoznati se sa proizvodnjom meda i mednih proizvoda te osim meda degustirati i džemove od šumskog voća te sirupe od borovih iglica. Nakon toga upoznali su se sa radom Udruge Vunarice Gorskog kotara iz Mrkoplja, koje su predstavile svoje prekrasne uratke od vune, a direktorica TZ Mrkopalj, gđa. Goranka Tuhtan ispričala je kratku povijest mjesta. Slijedio je posjet Begovom razdolju i nagrađivanom poljoprivrednom gospodarstvu Francišković gdje su gosti imali prilike degustirati nagrađivane domaće sireve, skutu i voćne jogurte, kušati štrudlu od borovnica i obići farmu. Nakon ručka gosti su se uvjerili u ljepote Lokvarskog jezera te posjetili Obrt „Kotač“ i Kuću prirode g. Vida Arbanasa koji je predstavio tradicionalne metode proizvodnje rakije i biljnih likera. Na samome kraju prvoga dana posjetili su i Općinu Fužine gdje su razgledali spilju „Vrelo“  i Roswell selo koje je poslužilo kao kulisa kaubojskog filma.

Drugog dana programa put nas je odveo u selo Vukelići u Moravicama gdje nas je ugostio g. Đorđe Dokmanović i proveo nas kroz svoj kolekcijski voćnjak s preko 200 starih autohtonih sorti jabuka, šljiva i krušaka. Demonstrirao je sadnju voćke sa zaštitom od voluharica, te je održao predavanje o izazovima uzgoja u planinskim uvjetima. Gosti su se osvježili uz domaće sokove od cikle i mrkve te voćne likere i domaće kolače. Program smo nastavili obilaskom područne škole „Jablan“ gdje su svoj rad prezentirali, pod stručnim vodstvom svojim učiteljica, učenici članovi Učeničke zadruge „Mladih čuvara baštine“ iz Jablana te Vezilje „Pahuljice“ iz Moravica. Nakon toga, posjećen je Dvorac Stara Sušica gdje nas je ugostila gđa. Vlasta Gudac te Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ gdje su gosti razgledali pedološki laboratorij koji djeluje u sklopu Centra.Ravnatelj Centra g. Dalibor Šoštarić, održao je predavanje o radu Centra, a direktorica TZ Ravna Gora, gđa. Rahela Vitasović održala je prezentaciju o budućem Centru za posjetitelje za velike zvjeri, projektu financiranim europskim sredstvima koji Općina Ravna Gora provodi u suradnji sa JU “Priroda”. Nakon ručka, gosti su posjetili Ravnogorsku zelenu tržnicu koja je organizirana od strane istoimenene Udruge u Sportsko-poslovnom centru „Goranka“ u Ravnoj Gori gdje su se ujedno predstavile i Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara sa svojom kuharicom “Kuharica iz bakine škrinjice” te Udruga Goranske vunarice sa svojim prepoznatljivim proizvodima od vune.

Treći dan započeli smo program na području Grada Delnice, posjetom etno kući „Rački“ gdje nas je ugostila interpretatorica baštine gđa. Jelena Holenko Pirc te posjetom „Popovićevom mlinu“ kroz koji nas je provela vlasnica gđa. Nadia Beljan ispričavši nam interesantnu priču o izgradnji mlina i povratku svoje obitelji iz Amerike. Slijedio je obilazak Broda na Kupi i te vožnja Kupskom magistralom do Grada Čabra. Nakon posjete kuriji Zrinski gdje nam je direktor TZ Grada Čabra g. Željko Loknar, pokazao zavičajnu zbirku i održao interesantno predavanje o povijesti Grada, ugostila nas je gđa. Anita Pintar na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu  gdje su naši gosti degustirali nagrađivane sireve i razgledati siranu. Kako su u jeku bile pripreme za tradicionalnu manifestaciju „Dani krušaka“ imali su priliku probati i proizvode od krušaka i jabuka. Tog dana posjećen je i Nacionalni park Risnjak gdje smo se prošetali poučnom stazom „Leska“  vođeni stručnim vodičem, gđom. Barbarom Majnarić koja nas je upoznala s ljepotama biljnog i životinjskog svijeta u Nacionalnom parku Risnjak.
Zadnjeg dana programa u Lokvama je održana završna Konferencija „Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“ te radionica „Kodeksi dobre prakse“. Na samome početku pozdravnim govorom prisutne je pozdravila predsjednica LAG-a Gorski kotar, gđa. Sanja Čop koja je dala kratak rezime dosad realiziranih aktivnosti. Pozdravnim govorom prisutne je pozdravio g. Petar Mamula, dožupan Primorsko-goranski te načelnik Općine Lokve, g. Toni Štimac, dok je moderator programa bila voditeljica LAG-a Gorski kotar, gđa. Andrea Vukelić. U nastavku programa slijedilo je predstavljanje lokalne baštine svakog LAG-a partnera na projektu – Prezentacija lokalne baštine Lokalne akcijske grupe „Zakole Dolney Wisly“ iz Poljske; Lokalne akcijske grupe „Vistulla Terra Culmensis“ iz Poljske, Lokalne akcijske grupe „Gaujas partneriba“ iz Latvije i Lokalne akcijske grupe „Jurkante“ iz Latvije. Po završetku izlaganja partnera na projektu, izv.prof.dr.sc. Vuk Tvrtko Opačić, s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održao je iscrpno predavanje na temu „Prirodna i kulturna baština kao podloga razvoja turizma u Gorskom kotaru“. Nakon prigodnog ručka u Park šumi Golubinjak,  dr. Anna Jęczmyk sa Sveučilišta u Poznanu održala je višesatnu interaktivnu radionicu pod nazivom „Kodeksi dobre prakse“.
Nakon službenog dijela programa uslijedilo je druženje uz catering te rastanak u prijateljskom ozračju.

 

11.rujna 2019. godine

OPG Zanoškar, Dom kulture Mrkopalj, Vunarice Gorskog kotara, Begovo Razdolje, OG Francišković, Lokve, Obrt Kotač, Fužine, Spilja Vrelo i Roswell selo

 

12. rujna 2019. godine

Obitelj Dokmanović u Moravicama; OŠ I. G. Kovačić Vrbovsko, PŠ Jablan – Učenička zadruga Mali čuvari baštine (Jablan) i Učenička zadruga Vezilje (Moravice); Dvorac i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici; Zelene Tržnica u Ravnoj Gori

 

13. rujna 2019. godine

Kuća Rački i Popovićev mlin u Delnicama; Kaštel Zrinski u Čabru; OPG Pintar u Čabru; NP Risnjak

 

14. rujna 2019. godine

Lokve, Konferencija “Smart specialization in the promotion of local heritage”

06.8.2019.-11.8.2019.

STUDIJSKI POSJET LAG-A GORSKI KOTAR POLJSKOJ – DOMAĆINI LAG ZAKOLE DOLNEJ WISLY I LAG VISTULLA TERRA CULMENSIS

U sklopu projekta suradnje pod nazivom „Smart specializations in the promotion of local heritage“ odnosno „Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“ koji LAG Gorski kotar provodi u suradnji s četiri inozemna LAG-a – LAG „Zakole Dolnej Wisly“ i LAG „Vistulla Terra Culmensis“iz Poljske te LAG „Gaujas Partneriba“ i LAG „Jurkante“ iz Latvije održan je studijski posjet Poljskoj od 06. do 11. kolovoza 2019. godine.

Domaćini su bili LAG Zakole Dolnej Wisly i LAG Vistulla Terra Culmensis, a kroz bogati program predstavljena je regija Kujawsko-Pomorskie te lokalna baština tog kraja.

Prvog dana program je obuhvaćao posjet Skludzewu, gdje je održana radionica izrade predmeta od gline. Također, prezentirana je i lokalna kulturna baština. Nakon toga slijedio je posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu gđe. Beate Tomaszewske u mjestu Dabrowa Chelminska. Tako je gđa. Beata prezentirala sam proces izrade i pečenja kruha u tradicionalnoj krušnoj peći, a svi prisutni mogli su sami zamijesiti i ispeći svoj kruh u radionici namijenjenoj tome. U nastavku dana još je posjećen „Magicslope“ – adrenalinski park u mjestu Unislaw, u kojem se nalaze kuće iluzije, paintball i ostali zabavni sadržaj za sve uzraste. Za kraj prvog dana organiziran je posjet mjestu Gzin i nagrađivanom agroturizmu „Gzinianka“ sa mnoštvom sadržaja koji obogaćuje njihovu ponudu, primjerice izrada maslaca, ribanja kupusa, izrada novčića, tradicijske igre i sl. U sklopu tog posjeta organizirana je i večera koja se temeljila na lokalnoj hrani i domaćim proizvodima te nastupu lokalne folk grupe.

Drugi je dan bio rezerviran za posjet obiteljskoj uljari u mjestu Swiecie nad Osa, koja proizvodi ulja lana, konoplje i suncokreta te je za svoj rad dobila sredstva iz EU fondova, a nakon toga dvorcu u Radzyn Chelminski. Upravo to bio je izvrstan primjer kako uspijevaju svoju turističku ponudu bazirati na povijesnoj i srednjovjekovnoj baštini. Istog dana posjećena je i Udruga ruralnih žena iz Zielnowa gdje su se mogli kušati tipični tradicionalni načini pripremljene hrane, održana je radionica izrade piroga i pečenje mlinaca na otvorenoj vatri uz ponudu mladog kravljeg sira na listu kupusa, sve popraćeno tradicijskim igrama (grupno skijanje drvenim skijama na travi, prenošenje vode na ramenima, povlačenje konopa, hodanje na drvenim štulama i dr.) Nakon svega, uslijedila je gala večera bazirana na lokalnim, domaćim proizvodima.

Trećeg se dana studijskog posjeta održala Konferencija „Promocija i valorizacija lokalne kulturne baštine – primjeri dobre prakse“. Predavanje na tu temu održala je dr. Anna Jęczmyk sa Sveučilišta u Poznanu. Na predmetnoj radionici su sudjelovali, osim domaćina (LAG Zakole Dolnej Wisly i LAG Vistulla Terra Culmensis) i partnera (LAG Gaujas Partneriba i LAG Jurkante iz Latvije te LAG Gorski kotar), lokalni proizvođači i lokalne asocijacije. Na, ranije spomenutoj, Konferenciji predstavio se i LAG Gorski kotar sa lokalnom kulturnom baštinom našeg kraja, a uz nas, svoju lokalnu kulturnu baštinu predstavili su i ostali LAG-ovi – partneri na projektu suradnje. U popodnevnim satima posjećen je stari dio grada Toruna koji je pod UNESCO zaštitom kulturne baštine. Nakon cjelodnevnog posjeta organizirana je večera te povratak u Chelmno.

Sljedeći dan bio je rezerviran za radionicu „Code of good practice“ u Kielpu. Tijekom radionice predstavnici svih projektnih partnera radili su na stvaranju baze podataka rješenja i modernih metoda promicanja baštine, uključujući lokalne proizvode. Radionicu je vodila dr. Anna Jęczmyk sa Sveučilišta u Poznanu, koja će na temelju podataka prikupljenih od sudionika pripremiti publikaciju koja je rezultat projekta suradnje pod nazivom “Kodeksi dobre prakse”. Po završetku radionice, a prije povratka kući, posjećen je najpoznatiji festival u Chelmnu – „Nine Hills Festival“ te završna zajednička večera partnera, u lokalnom restoranu „Karczma Chelminska“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Under construction…