Home > Novosti > E-savjetovanje na temu Pravilnika za Program potpore pčelarima vrijedan tri milijuna HRK

E-savjetovanje na temu Pravilnika za Program potpore pčelarima vrijedan tri milijuna HRK

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u postupak elektronskog savjetovanja Prijedlog Pravilnika o provedbi Programa potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala, s ciljem raspodjele financijskih sredstava za sufinanciranje nabave šećera za prihranu pčela. Za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu RH u iznosu od tri milijuna HRK, a  Prijedlog Pravilnika je u postupku E-savjetovanja te je otvoren za komentare javnosti do 01. rujna 2021. godine.

Nepovoljne meteorološke prilike uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske. Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100%.

Pčelari su zbog gubitka medonosnog potencijala uzrokovanog nedostatkom pčelinje paše bili primorani prihranjivati pčela što je uzrokovalo velike financijske troškove. Putem Programa pčelarima će se sufinancirati realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 01. ožujka do 01. rujna 2021. godine. Njegovom provedbom izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

E-savjetovanje i Program potpore pčelarima možete pronaći ovdje: e-savjetovanje i Program.

 

Izvor: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/pravilnik-za-program-potpore-pcelarima-vrijedan-3-milijuna-kuna-u-e-savjetovanju/4825

Leave a Reply