Home > Novosti > Projekt suradnje „Smart specializations in the promotion of local heritage“ („Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“)

Projekt suradnje „Smart specializations in the promotion of local heritage“ („Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“)

LAG Gorski kotar je partner, u suradnji s četiri inozemna LAG-a ( Poljski LAG-ovi – LAG „Zakole Dolney Wisly“ i LAG „Vistulla Terra Culmensis“; Latvijski LAG-ovi – LAG „Gaujas Partneriba“ i LAG „Jurkante“) na projektu pod nazivom „Smart specializations in the promotion of local heritage“ („Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“).

U sklopu projekta LAG Gorski kotar imao je studijski posjet Poljskoj u periodu od 06. do 11. kolovoza 2019. godine, dok su kolege iz Poljske i Latvije u sklopu projekta posjetili Gorski kotar u periodu od 10. do 15. rujna 2019. godine.

Tako su prvog dana posjetili OPG Zanoškar gdje su se imali priliku vidjeti načine proizvodnje meda i drugih proizvoda povezanih s medom, te degustirati iste. Nakon toga upoznali su se s Udrugom Vunarice Gorskog kotara iz Mrkoplja, koje su predstavile svoj rad i proizvode. Slijedio je posjet OG-u Francišković gdje su degustirali nagrađivane domaće mliječne proizvode i obišli farmu. Kraj dana bio je rezerviran za obilazak Lokava te posjet Obrtu „Kotač“ i domaćinu Vidu Arbanasu koji je predstavio tradicionalne metode proizvodnje rakije i biljnih likera. Na samome kraju posjetili su i Općinu Fužine gdje su razgledali spilju „Vrelo“ kao i Roswell selo.

Drugog dana prva postaja bila je selo Vukelići na području Grada Vrbovsko gdje je naše kolege ugostio domaćin, g. Đorđe Dokmanović, kolekcionar preko 200 starih autohtonih sorti jabuka, šljiva i krušaka. Prikazana je i sadnja voćke sa zaštitom od voluharica, što je g. Dokmanović i patentirao. Put dalje vodi do Područne škole „Jablan“ gdje su svoj rad prezentirali učenici iz Učeničke zadruge Osnovne škole Vrbovsko i to sekcije „Mladih čuvara baštine“, Vrbovsko i Jablan te Vezilje „Pahuljice“ iz Moravica. Nakon toga, posjećen je Dvorac Stara Sušica na području Općine Ravna Gora te Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj gdje je razgledan pedološki laboratorij i održana prezentacija Ravnatelja Centra, g. Šoštarića, o radu Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ te Programima koje Centar provodi, te održana prezentacija o budućem Centru za velike zvjeri te Ravnoj Gori, općenito. Dan je završio posjetom Ravnogorske zelene tržnice u Sportsko-poslovnom centru „Goranka“ gdje su se predstavili lokalni proizvođači domaćih proizvoda te dvije udruge – Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara te Udruga Goranske vunarice.

Treći dan sastojao se od posjeta etno kuće „Rački“ i „Popovićevog mlina“ u Gradu Delnicama, nakon čega je slijedio obilazak Broda na Kupi te posjet Gradu Čabru – kurija Zrinski; posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Pintar Anita, gdje su degustirani nagrađivani sirevi i domaći proizvodi obitelji Pintar koji su bili prezentirani sljedećeg dana na, već tradicionalnoj, manifestaciji „Dan krušaka“. Tog dana posjećen je i Nacionalni park Risnjak u Crnom Lugu te poučna staza „Leska“ kojom su naši gosti vođeni pod stručnim i predanim vodstvom vodiča Parka te su upoznati s ljepotama biljnog i životinjskog svijeta u Nacionalnom parku Risnjak.

Zadnjeg dana programa održana je, u Lokvama, završna Konferencija „Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“ te radionica „Kodeksi dobre prakse“ . Na samome početku pozdravne govore imali su predsjednica LAG-a Gorski kotar, gđa. Sanja Čop te g. Petar Mamula, dožupan Primorsko-goranski. Uz njih, sve prisutne pozdravio je i domaćin, načelnik Općine Lokve, g. Toni Štimac, a sve prisutne pozdravila je i voditeljica LAG-a Gorski kotar, gđa. Andrea Vukelić. Nakon toga slijedilo je predstavljanje svakog LAG-a partnera na projektu – Prezentacija lokalne baštine Lokalne akcijske grupe „Zakole Dolney Wisly“ iz Poljske; Prezentacija lokalne baštine Lokalne akcijske grupe „Vistulla Terra Culmensis“ iz Poljske; Prezentacija lokalne baštine Lokalne akcijske grupe „Gaujas partneriba“ iz Latvije; Prezentacija lokalne baštine Lokalne akcijske grupe „Jurkante“ iz Latvije. Po završetku izlaganja LAG-ova, izv.prof.dr.sc. Vuk Tvrtko Opačić, s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održao je predavanje na temu „Prirodna i kulturna baština kao podloga razvoja turizma u Gorskom kotaru“. Uz njega, dr. Anna Jęczmyk sa Sveučilišta Znanju o životu iz Poznanja vodila je interaktivnu radionicu „Kodeksi dobre prakse“ za područje inovativnih metoda promicanja lokalne baštine.

Nakon toga uslijedilo je kratko druženje i rastanak u prijateljskom ozračju.

 

Leave a Reply