Home > Novosti > GORSKI KOTAR – STUDIJSKI POSJET PARTNERA IZ POLJSKE I LATVIJE LAG-U GORSKI KOTAR

GORSKI KOTAR – STUDIJSKI POSJET PARTNERA IZ POLJSKE I LATVIJE LAG-U GORSKI KOTAR

11.9.2019.-15.9.2019.

GORSKI KOTAR – STUDIJSKI POSJET PARTNERA IZ POLJSKE I LATVIJE LAG-U GORSKI KOTAR

U sklopu projekta suradnje pod nazivom „Smart specializations in the promotion of local heritage“ odnosno „Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“ koji LAG Gorski kotar provodi u suradnji s četiri inozemna LAG-a – LAG „Zakole Dolney Wisly“ i LAG „Vistulla Terra Culmensis“iz Poljske te LAG „Gaujas Partneriba“ i LAG „Jurkante“ iz Latvije održan je studijski posjet Gorskom kotaru od 10. do 15. rujna 2019. godine.

LAG Gorski kotar je nastojao kroz četverodnevni bogati program po Gorskom kotaru predstaviti područje svoga LAG-a i lokalnu baštinu Gorskog kotara.

Tako su prvog dana programa, naši gosti posjetili OPG Zanoškar u Fužinama gdje su se imali priliku upoznati se sa proizvodnjom meda i mednih proizvoda te osim meda degustirati i džemove od šumskog voća te sirupe od borovih iglica. Nakon toga upoznali su se sa radom Udruge Vunarice Gorskog kotara iz Mrkoplja, koje su predstavile svoje prekrasne uratke od vune, a direktorica TZ Mrkopalj, gđa. Goranka Tuhtan ispričala je kratku povijest mjesta. Slijedio je posjet Begovom razdolju i nagrađivanom poljoprivrednom gospodarstvu Francišković gdje su gosti imali prilike degustirati nagrađivane domaće sireve, skutu i voćne jogurte, kušati štrudlu od borovnica i obići farmu. Nakon ručka gosti su se uvjerili u ljepote Lokvarskog jezera te posjetili Obrt „Kotač“ i Kuću prirode g. Vida Arbanasa koji je predstavio tradicionalne metode proizvodnje rakije i biljnih likera. Na samome kraju prvoga dana posjetili su i Općinu Fužine gdje su razgledali spilju „Vrelo“  i Roswell selo koje je poslužilo kao kulisa kaubojskog filma.

Drugog dana programa put nas je odveo u selo Vukelići u Moravicama gdje nas je ugostio g. Đorđe Dokmanović i proveo nas kroz svoj kolekcijski voćnjak s preko 200 starih autohtonih sorti jabuka, šljiva i krušaka. Demonstrirao je sadnju voćke sa zaštitom od voluharica, te je održao predavanje o izazovima uzgoja u planinskim uvjetima. Gosti su se osvježili uz domaće sokove od cikle i mrkve te voćne likere i domaće kolače. Program smo nastavili obilaskom područne škole „Jablan“ gdje su svoj rad prezentirali, pod stručnim vodstvom svojim učiteljica, učenici članovi Učeničke zadruge „Mladih čuvara baštine“ iz Jablana te Vezilje „Pahuljice“ iz Moravica. Nakon toga, posjećen je Dvorac Stara Sušica gdje nas je ugostila gđa. Vlasta Gudac te Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ gdje su gosti razgledali pedološki laboratorij koji djeluje u sklopu Centra.Ravnatelj Centra g. Dalibor Šoštarić, održao je predavanje o radu Centra, a direktorica TZ Ravna Gora, gđa. Rahela Vitasović održala je prezentaciju o budućem Centru za posjetitelje za velike zvjeri, projektu financiranim europskim sredstvima koji Općina Ravna Gora provodi u suradnji sa JU “Priroda”. Nakon ručka, gosti su posjetili Ravnogorsku zelenu tržnicu koja je organizirana od strane istoimenene Udruge u Sportsko-poslovnom centru „Goranka“ u Ravnoj Gori gdje su se ujedno predstavile i Udruga Plodovi gorja Gorskog kotara sa svojom kuharicom “Kuharica iz bakine škrinjice” te Udruga Goranske vunarice sa svojim prepoznatljivim proizvodima od vune.

Treći dan započeli smo program na području Grada Delnice, posjetom etno kući „Rački“ gdje nas je ugostila interpretatorica baštine gđa. Jelena Holenko Pirc te posjetom „Popovićevom mlinu“ kroz koji nas je provela vlasnica gđa. Nadia Beljan ispričavši nam interesantnu priču o izgradnji mlina i povratku svoje obitelji iz Amerike. Slijedio je obilazak Broda na Kupi i te vožnja Kupskom magistralom do Grada Čabra. Nakon posjete kuriji Zrinski gdje nam je direktor TZ Grada Čabra g. Željko Loknar, pokazao zavičajnu zbirku i održao interesantno predavanje o povijesti Grada, ugostila nas je gđa. Anita Pintar na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu  gdje su naši gosti degustirali nagrađivane sireve i razgledati siranu. Kako su u jeku bile pripreme za tradicionalnu manifestaciju „Dani krušaka“ imali su priliku probati i proizvode od krušaka i jabuka. Tog dana posjećen je i Nacionalni park Risnjak gdje smo se prošetali poučnom stazom „Leska“  vođeni stručnim vodičem, gđom. Barbarom Majnarić koja nas je upoznala s ljepotama biljnog i životinjskog svijeta u Nacionalnom parku Risnjak.
Zadnjeg dana programa u Lokvama je održana završna Konferencija „Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“ te radionica „Kodeksi dobre prakse“. Na samome početku pozdravnim govorom prisutne je pozdravila predsjednica LAG-a Gorski kotar, gđa. Sanja Čop koja je dala kratak rezime dosad realiziranih aktivnosti. Pozdravnim govorom prisutne je pozdravio g. Petar Mamula, dožupan Primorsko-goranski te načelnik Općine Lokve, g. Toni Štimac, dok je moderator programa bila voditeljica LAG-a Gorski kotar, gđa. Andrea Vukelić. U nastavku programa slijedilo je predstavljanje lokalne baštine svakog LAG-a partnera na projektu – Prezentacija lokalne baštine Lokalne akcijske grupe „Zakole Dolney Wisly“ iz Poljske; Lokalne akcijske grupe „Vistulla Terra Culmensis“ iz Poljske, Lokalne akcijske grupe „Gaujas partneriba“ iz Latvije i Lokalne akcijske grupe „Jurkante“ iz Latvije. Po završetku izlaganja partnera na projektu, izv.prof.dr.sc. Vuk Tvrtko Opačić, s Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održao je iscrpno predavanje na temu „Prirodna i kulturna baština kao podloga razvoja turizma u Gorskom kotaru“. Nakon prigodnog ručka u Park šumi Golubinjak,  dr. Anna Jęczmyk sa Sveučilišta u Poznanu održala je višesatnu interaktivnu radionicu pod nazivom „Kodeksi dobre prakse“.
Nakon službenog dijela programa uslijedilo je druženje uz catering te rastanak u prijateljskom ozračju.

 

11.rujna 2019. godine

OPG Zanoškar, Dom kulture Mrkopalj, Vunarice Gorskog kotara, Begovo Razdolje, OG Francišković, Lokve, Obrt Kotač, Fužine, Spilja Vrelo i Roswell selo

 

12. rujna 2019. godine

Obitelj Dokmanović u Moravicama; OŠ I. G. Kovačić Vrbovsko, PŠ Jablan – Učenička zadruga Mali čuvari baštine (Jablan) i Učenička zadruga Vezilje (Moravice); Dvorac i Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici; Zelene Tržnica u Ravnoj Gori

 

13. rujna 2019. godine

Kuća Rački i Popovićev mlin u Delnicama; Kaštel Zrinski u Čabru; OPG Pintar u Čabru; NP Risnjak

 

14. rujna 2019. godine

Lokve, Konferencija “Smart specialization in the promotion of local heritage”

Leave a Reply