Home > Novosti > STUDIJSKI POSJET LAG-A GORSKI KOTAR POLJSKOJ – DOMAĆINI LAG ZAKOLE DOLNEJ WISLY I LAG VISTULLA TERRA CULMENSIS 06.8.2019.-11.8.2019.

STUDIJSKI POSJET LAG-A GORSKI KOTAR POLJSKOJ – DOMAĆINI LAG ZAKOLE DOLNEJ WISLY I LAG VISTULLA TERRA CULMENSIS 06.8.2019.-11.8.2019.

06.8.2019.-11.8.2019.

STUDIJSKI POSJET LAG-A GORSKI KOTAR POLJSKOJ – DOMAĆINI LAG ZAKOLE DOLNEJ WISLY I LAG VISTULLA TERRA CULMENSIS

U sklopu projekta suradnje pod nazivom „Smart specializations in the promotion of local heritage“ odnosno „Pametne specijalizacije u promociji lokalne baštine“ koji LAG Gorski kotar provodi u suradnji s četiri inozemna LAG-a – LAG „Zakole Dolnej Wisly“ i LAG „Vistulla Terra Culmensis“iz Poljske te LAG „Gaujas Partneriba“ i LAG „Jurkante“ iz Latvije održan je studijski posjet Poljskoj od 06. do 11. kolovoza 2019. godine.

Domaćini su bili LAG Zakole Dolnej Wisly i LAG Vistulla Terra Culmensis, a kroz bogati program predstavljena je regija Kujawsko-Pomorskie te lokalna baština tog kraja.

Prvog dana program je obuhvaćao posjet Skludzewu, gdje je održana radionica izrade predmeta od gline. Također, prezentirana je i lokalna kulturna baština. Nakon toga slijedio je posjet obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu gđe. Beate Tomaszewske u mjestu Dabrowa Chelminska. Tako je gđa. Beata prezentirala sam proces izrade i pečenja kruha u tradicionalnoj krušnoj peći, a svi prisutni mogli su sami zamijesiti i ispeći svoj kruh u radionici namijenjenoj tome. U nastavku dana još je posjećen „Magicslope“ – adrenalinski park u mjestu Unislaw, u kojem se nalaze kuće iluzije, paintball i ostali zabavni sadržaj za sve uzraste. Za kraj prvog dana organiziran je posjet mjestu Gzin i nagrađivanom agroturizmu „Gzinianka“ sa mnoštvom sadržaja koji obogaćuje njihovu ponudu, primjerice izrada maslaca, ribanja kupusa, izrada novčića, tradicijske igre i sl. U sklopu tog posjeta organizirana je i večera koja se temeljila na lokalnoj hrani i domaćim proizvodima te nastupu lokalne folk grupe.

Drugi je dan bio rezerviran za posjet obiteljskoj uljari u mjestu Swiecie nad Osa, koja proizvodi ulja lana, konoplje i suncokreta te je za svoj rad dobila sredstva iz EU fondova, a nakon toga dvorcu u Radzyn Chelminski. Upravo to bio je izvrstan primjer kako uspijevaju svoju turističku ponudu bazirati na povijesnoj i srednjovjekovnoj baštini. Istog dana posjećena je i Udruga ruralnih žena iz Zielnowa gdje su se mogli kušati tipični tradicionalni načini pripremljene hrane, održana je radionica izrade piroga i pečenje mlinaca na otvorenoj vatri uz ponudu mladog kravljeg sira na listu kupusa, sve popraćeno tradicijskim igrama (grupno skijanje drvenim skijama na travi, prenošenje vode na ramenima, povlačenje konopa, hodanje na drvenim štulama i dr.) Nakon svega, uslijedila je gala večera bazirana na lokalnim, domaćim proizvodima.

Trećeg se dana studijskog posjeta održala Konferencija „Promocija i valorizacija lokalne kulturne baštine – primjeri dobre prakse“. Predavanje na tu temu održala je dr. Anna Jęczmyk sa Sveučilišta u Poznanu. Na predmetnoj radionici su sudjelovali, osim domaćina (LAG Zakole Dolnej Wisly i LAG Vistulla Terra Culmensis) i partnera (LAG Gaujas Partneriba i LAG Jurkante iz Latvije te LAG Gorski kotar), lokalni proizvođači i lokalne asocijacije. Na, ranije spomenutoj, Konferenciji predstavio se i LAG Gorski kotar sa lokalnom kulturnom baštinom našeg kraja, a uz nas, svoju lokalnu kulturnu baštinu predstavili su i ostali LAG-ovi – partneri na projektu suradnje. U popodnevnim satima posjećen je stari dio grada Toruna koji je pod UNESCO zaštitom kulturne baštine. Nakon cjelodnevnog posjeta organizirana je večera te povratak u Chelmno.

Sljedeći dan bio je rezerviran za radionicu „Code of good practice“ u Kielpu. Tijekom radionice predstavnici svih projektnih partnera radili su na stvaranju baze podataka rješenja i modernih metoda promicanja baštine, uključujući lokalne proizvode. Radionicu je vodila dr. Anna Jęczmyk sa Sveučilišta u Poznanu, koja će na temelju podataka prikupljenih od sudionika pripremiti publikaciju koja je rezultat projekta suradnje pod nazivom “Kodeksi dobre prakse”. Po završetku radionice, a prije povratka kući, posjećen je najpoznatiji festival u Chelmnu – „Nine Hills Festival“ te završna zajednička večera partnera, u lokalnom restoranu „Karczma Chelminska“.

Leave a Reply